Google Plus: Google's eigen social media

29 februari 2016
 Categorieën: Online marketing, Blog

Delen

Google is misschien wel het meest innovatieve bedrijf van deze generatie. In de jaren '90 begonnen als een door twee promovendi van Stanford ontwikkelde zoekmachine, streefde het al snel de concurrentie voorbij. Google innoveert zelf of slokt concurrenten op en dijt zo alsmaar verder uit. Plattegronden, reisgegevens, satellietbeelden, Gmail, boeken, online winkelen, Google Chrome, Android: de lijst van succesvolle projecten is letterlijk eindeloos. Auteurs schreven inmiddels boeken vol over het wonder en tegelijkertijd het dreigende gevaar dat Google heet.

Een logische strategie was om ook een eigen social media kanaal in het leven te roepen. Social media websites scoren goed op het internet. YouTube en Twitter staan in de wereldwijde top tien van meest bezochte websites. Facebook is - na Google - de meest bezochte website op het internet. Op Facebook geplaatste berichten worden vooralsnog niet geïndexeerd of getoond door Google. Tweets ook niet. Dat zijn smakelijk hapjes, die Google wel zou willen verorberen. Het is ook wel logisch dat dat niet gebeurt: als concurrent zou Facebook dan zijn voordeel weggeven. Van de schat aan informatie die leden van Facebook onderling delen maakt Facebook gretig gebruik.

De opkomst van Google Plus

Na wat eerdere voorlopers als Google Buzz en Google Friend Connect, kwam in juni 2011 Google's eigen social media kanaal ter wereld. Google introduceert het als Google Plus. Het komt inclusief een +1 knop, die sterk doet denken aan de 'Like'-knop van Facebook.

Het was niet bepaald een onverdeeld succes. Facebook, Twitter en LinkedIn zijn beter herkenbaar en werken op hun eigen manier toch gemakkelijker. Het gevoel bleef hangen dat men niet precies weet waar Google Plus nu voor dient. Het waren met name Google Hangouts en Google Foto's - beide aanvankelijk onderdeel van Google Plus - die een goede indruk maakten. Maar Google heeft met kwartaalcijfers die een omzet tonen van een kleine 18 miljard dollar een diepe en onuitputtelijke oorlogskas. Het project werd dan ook niet losgelaten, zoals bij andere ideeën wel gebeurde. Social media, het bieden van een eigen platform voor consumer-to-consumer of klant-naar-klant was te belangrijk om te laten liggen. Het bood Google een uitgelezen kans om de gebruikers van zijn zoekmachine aan zich te binden. Uiteindelijk is het voor Google belangrijk om te weten wie je bent. Met Google Plus zou dit mogelijk worden. De dienst maakt de ervaring op Google persoonlijker en werkt als de sociale lijm die naadloos alle Google diensten en producten met elkaar verbindt.

Google+ in ontwikkeling

De ontwikkelaars van Google bleven dan ook sleutelen aan Google Plus. Verschillende onderdelen werden verbeterd, toegevoegd of weer verwijderd. Ondertussen is Google Plus een gevestigde naam geworden. Het imiteren van andere social media - met name Facebook - is losgelaten, en de dienst probeert zijn eigen koers te varen. Google beseft dat het geen zin heeft om een exacte kloon van Facebook te maken. Inmiddels hebben de meeste mensen wel eens van de dienst gehoord, en velen hebben een eigen Google Plus pagina. Google blijft ermee aan de weg timmeren. In 2015 verschoof de focus meer naar Communities (Gemeenschappen) en Collecties, waar liefhebbers van soortgelijke interesses elkaar kunnen ontmoeten. Google introduceerde in 2014 ook Google Mijn Bedrijf (GMB), een soort G+ maar dan specifiek gericht op bedrijven. Het is zeker de moeite waard om je bedrijf daarbij aan te melden. Een bedrijf dat Google Plus of Google Mijn Bedrijf kan aanmaken en optimaliseren, zodat je binnen Google goed gevonden wordt, is DTG.

De invloed van Google Plus op de zoekresultaten

Google+ speelt ook een belangrijke rol in zoekmachinemarketing. Eerlijk of niet, Google hecht binnen zijn eigen zoekresultaten veel belang aan een actieve Google+ of Google Mijn Bedrijf pagina. Het is (zeer) waarschijnlijk dat informatie (content) en berichten die geplaatst worden op een Google+ of GMB pagina een grote rol spelen in het Google-algoritme, waarmee wordt bepaald welke pagina's goed ranken in de zoekresultaten. Wil je goed (lokaal) gevonden worden dan is het verstandig om jouw pagina actueel te houden en regelmatig content te plaatsen. Google Plus is - of was tenminste oorspronkelijk zo bedoeld - in essentie een social mediaplatform, en daarbij zijn betrokkenheid en interactie van groot belang. Of Google Plus gaat aanslaan bij de internetgebruiker moet nog blijken, maar als Google het als een onontbeerlijk onderdeel van zijn imperium beschouwt, dan zal zij een manier vinden om het bij ons onder de aandacht te brengen.